Kontaktirajte nas

Kutnjački put 6

Prodaja uređaja za preradu voda

Naslovna Prodaja uređaja za preradu voda

Automatski omekšivači

OMEKŠAVANJE

Omekšavanje vode je proces uklanjanja ionskih minerala, kalcija i magnezija iz vode s ciljem smanjenja tvrdoće vode. Radi se o procesu neutralne ionske izmjene, tj. zamjene kalcijevih i magnezijevih iona koji se apsorbiraju na ionsku masu, dok se natrijevi ioni otpuštaju u vodu. Kad se ionska masa zasiti, potrebno ju je regenerirati sa soli. Na ovaj način ionska izmjena omogućuje kontinuirano omekšavanje vode, osiguravajući nisku tvrdoću prikladnu za rad industrijskih postrojenja i uređaja u kućanstvu. Zelimo napomenuti da nema suvremenog održavanja toplinskih stanica bez adekvatne pripreme omekšane vode putem neutralne ionske izmjene.

Načelo energetske strategije izražavamo kroz primjenu najsuvremenije tehnologije zaštite okoliša. Zbog toga Vas želimo upoznati sa najsuvremenijim načinom omekšivanja i pripreme vode pomoću kojih možete dobiti sve tražene vrijednosti i parametre iz vode, postići ekonomske efekte uštede i ekološki zaštititi svijet oko sebe.

Pod pojmom „tvrdoće“ vode podrazumjevamo pojavu gdje se prilikom zagrijavanja ili uparivanja vode taloži tvrdi talog kojeg nazivamo „vodeni kamenac „ ili „kamenac kotlovac“. Talog potiče od u vodi otopljenih soli–minerala, rudača i kamenja kao što su npr. vapnenac, magnezit, sadra, vulkansko kamene(granit,bazalt) itd. Razlikujemo karbonatnu, nekarbonatnu i ukupnu tvrdoću vode. Karbonatnu tvrdoću stvaraju bikarbonati i karbonati kalcija i magnezija, dok nekarbonatnu tvrdoću čine preostale tvrdoće (kalcij nitrat, kalcijev sulfat, magnezijev klorid itd.). Ukupnu tvrdoću stvara zbroj svih kalcijevih i magnezijevih soli otopljenih u vodi. U nas je obično slučaj da se ukupna tvrdoća sastoji u većem dijelu od karbonatne tvrdoće i to pretežno kalcijevih i magnezijevih bikarbonata, budući da su karbonati teško topivi i njihova je količina u vodi beznačajna. Tvrdoća vode se izražava u stupnjevima. Kod nas je u upotrbi njemački stupanj tvrdoće(oznaka ͦ nj). U novije vrijeme uvodi se kao jedinica tvrdoće jedinstveni pojam: milival po litri – mval/l. Odnosno, između milivala i njemačkih stupnjeva tvrdoće je 1 nj=0,356 mvala/l tj. 1mval/l=2,8 ͦ nj.

Umekšavanje može se provesti:

ionskom izmjenom, promjenom ionskih izmjenjivača
taloženim postupkom, primjenom odgovarajućih kemijskih sredstava koje talože soli
tvrdoće i sprečavaju stvaranje tvrdih naslaga na površinama koje su u dodiru s vodom.

Ionska izmjena

jednostruki ionski izmjenjivač - za primjenu vode po osnovi dnevne potrošnje i za sustave grijanja i hlađenja.
dvostruki ionski omekšivači - za kontinuiranu pripremu omekšane vode za sustave grijanja i hlađenja u 24 satnom periodu
kabinet sistemi - za eliminiranje nataloženog kalcijevog karbonata u manjim objektima, restoranima, praonicama i kućanstvu
demineralizacija i dekarbonizacija